Video forma – novi izazov za marketing agencije

Video forma doživljava procvat, posebno kroz kratke forme koje se lako i brzo dele putem mreža. Dominacija video forme čini kreiranje sadržaja uzbudljivije nego ikada pre. Kada je reč o promeni u poslovanju marketing agencija – ova forma postaje neizostavan deo marketing strategije.

Prema istraživanju sprovedenom ove godine od strane Wyzowl Research – 91% preduzeća koristi video kao marketinški alat, 87% smatra da on ima direktan, pozitivan uticaj na prodaju, a 96% se slaže da su video snimci pomogli da se poveća razumevanje korisnika za njihov proizvod ili uslugu.

Nije više dovoljno samo podeliti informacije; sada se morate povezati na emotivnom nivou sa svojom publikom – što video forma svakako omogućuje. Snimanje trenutaka iza scene, priče o uspehu ili interakcije sa zajednicom – sve to čini vaš brend stvarnim i prepoznatljivim.

Marketing agencija može uspešno da integriše video strategiju u svoje usluge, koristeći snagu vizuelnog storytelling-a, i tako na jedinstven i zanimljiv način poveže brendove sa publikom. Kroz pažljivo kreiranje sadržaja, marketing agencija može da stvori prepoznatljiv identitet brenda i da pruža inovativne načine komunikacije. Ova promena u pružanju usluga marketing agencija čini ih nezaobilaznim saveznikom u ostvarivanju poslovnih ciljeva brendova.

Video forma: Neosporne prednosti i suočavanje sa izazovima

Prednost kratkih video formi je u brzom i lako shvatljivom sadržaju koji se može jednostavno deliti. Video pruža snažnu vizualnu komponentu koja privlači pažnju i ostavlja snažan utisak na publiku. Emotivna povezanost je ključna prednost, jer video omogućuje brendovima da efikasno komuniciraju poruku koja podstiče emocije i gradi snažne veze s publikom.

Ova vrsta sadržaja lako se deli na društvenim mrežama, proširujući svest o brendu i povećavajući njihovu vidljivost. Takođe, ovaj format ima i određene SEO benefite gde kvalitetan video sadržaj može poboljšati rangiranje na pretraživačima.

Ipak, tu su i izazovi. Kratke forme ograničavaju dubinu informacija koje možete podeliti, pa je važno balansirati između atraktivnosti i suštine. Oni koji izbegavaju pojavljivanje pred kamerom ili ne žele da se snimaju propuštaju priliku za iskorišćavanje potencijala viralnosti koji video sadržaj može pružiti. Odlaganje ili izbegavanje kreiranja ovakvog sadržaja može često da rezultira gubicima, dok konkurenti koji su usvojili ovu formu doživljavaju veći uspeh na društvenim mrežama.

Još jedan nedostatak je činjenica da je ljudska pažnja izuzetno kratka.  Privući pažnju i preneti poruku na kreativan način u ograničenom vremenu predstavlja još jedan od izazova sa kojim se zaposleni u marketing agencijama suočavaju.

Popularnost videa i uticaj na rad marketing agencija

Razvoj nove platforme bazirane na video sadržaju (TikTok) i rast njene popularnosti utiče na promenu u konzumaciji sadržaja. Brza konzumacija sadržaja postala je trend, što je brendove navelo da prepoznaju potrebu za prilagođavanjem kako bi ostali relevantni i zadržali pažnju svoje publike.

Uspeh rada marketing agencija danas je uslovljen brzinom prilagođavanja zahtevima savremenog tržišta.

Ekspanzija video formata predstavlja prekretnicu u radu marketing agencija. Vođenje društvenih mreža zahteva nove pristupe i konstantne edukacije i usavršavanja zaposlenih u marketing agencijama. Ipak, kratka video forma nije više samo opcija, već neophodnost za uspeh u današnjem digitalnom dobu.

 

Reference:

https://blog.hubspot.com/marketing/state-of-video-marketing-new-data