Kako izgleda dobar storytelling?

Od malih nogu su nam pričali priče pred spavanje i kao deca svi smo mi imali omiljenu priču. Priču koja bi nas uvukla u svet mašte, nerealnosti, velikih heroja, zlih veštica i skrivenih poruka. A onda smo od slušaoca postali mi ti koji pričamo priče.

Ipak kao da nam je lakše da ispričamo priču najboljim prijateljima nego da takve doživljaje stavimo u poslovni kontekst. Očigledno negde grešimo. Kada želimo da ispričamo priču kupcima osvrćemo se na to zašto smo dobri, po čemu je naš proizvod/usluga bolji, koja je naša misija, šta mi sve radimo da zadovoljimo naše korisnike. Uključujemo činjenice, brojke, karakteristike….To nije storytelling.

Storytelling je način da se povežete sa drugim ljudima i da im omogućite da vide i osećaju isto ono što vi (vaš brend) vidi i oseća.

Storytelling mora da sadrži sve ili bar većinu dole navedenih elemenata inače neće biti efektan i kupci neće osećati povezanost sa vašim brendom.

Elementi dobre priče:

Kako bi kupci osećali da vam je zaista stalo do njih, a sigurni smo da jeste, neophodno je da uključite ono što kupcima treba:

  1. Heroj, karakter, lik, junak – To je neko sa kim publika može da se (emocionalno) poveže. Neko do koga je vašoj publici stalo, sa kim može da se saoseća. Ne morate imati uvek istog heroja. Bitno je da je heroj nosilac priče jer vaši korisnici moraju da budu “uvučeni” u priču bilo da se stave u ulogu odabranog heroja ili osećaju empatiju prema njemu.
  2. Empatija – Empatija je sposobnost čoveka da saoseća, oseća i emocionalno proživljava što i druga osoba. Iako smo to već rekli u prethodnoj tački, nekako kao da zaboravimo ili pak nedovoljno uključimo emocije u priču. Kako bismo bolje mogli da razumemo šta naši korisnici osećaju i da se bolje “stavimo u njihove cipele” neophodno je pre toga detaljno definisati ciljnu grupu i customer personu/e. Probuditi empatiju ka brendu (odnosno u specifičnoj priči ka junaku) od strane vaših korisnika je ultimativni cilj i već ste na pola puta ka savršenom storytellingu.
  3. Drama – I živeli su srećno do kraja života…Ali je pre toga princ morao da shvati da voli princezu, pronađe oružje i porazi zmaja. Ipak bez toga ne bi ni bilo dobre priče zar ne? Drama može biti neki interni ili eksterni konflikt, problem sa kojim se Vaš biznis suočava, poteškoća na koju ste naišli putem do zadatog cilja…
  4. Rešenje – Eureka! Šta ste uradili, rekli, napravili kako biste rešili dramu? Šta ste shvatili? Do kog otkrića ste došli i kako ste to upotrebili? Ljudska bića su sposobna da nauče iz tuđih iskustava imajte to na umu.
  5. Vrednost – Zašto ste uopšte hteli da ispričate priču. Koja je poenta? Kako ste želeli da se kupci osećaju nakon ove priče? Šta da misle o vama, vašem brendu? Možda želite da reflektujete vrednosti brenda, da istaknete neke karakteristike proizvoda…Šta je to što vi ustvari, upakovano u sjajnu priču, žellite da prenesete klijentima? Nakon što napišete priču, pročitajte je ponovo i zapitajte se da li i kakve vrednosti priča sadrži.

Imajte na umu i jednu vrlo bitnu činjenicu – da, priča jeste o vama, vašem brendu i proizvodima ali niste vi u centru pažnje – to je vaš kupac.

Glavni cilj je da vrednostima vaših proizvoda ili usluga i emocijom dodirnete srca vaših kupaca.

Ako vam ipak negde ‘’zaškripi’’ i zatreba pomoć oko storytellinga i građenja priče o vašem brendu, tu smo.