Kako do potencijalnih kupaca? Jedan od najefikasnijih načina – ‘’LEAD MAGNET’’

Da li znate šta je “lead magnet” i kako može da doprinese rastu broja vaših potencijalnih kupaca / klijenata?

Lead magnet je neka vrednost koju BESPLATNO nudite svojoj ciljnoj grupi, a koja vam zauzvrat daje neke informacije o vašim potencijalnim kupcima.

Evo odmah i primera. 1f642

Želite da skinete besplatan kulinarski e-book sa sajta, ali da biste ga dobili morate da ukucate vašu email adresu kako bi vam e-book bio poslat na nju. U ovoj win – win situaciji, vi dobijate besplatan e-book sa određenim informacijama (receptima i trikovima), a onaj ko je kreirao taj e-book dobija vašu mail adresu gde vam dalje šalje ponude o kuvarima koje možete kupiti kod njih, specijalnim posudama i sl.

Hajde da sada posmatramo iz ugla biznisa – da biste od vaše ciljne grupe dobili određene informacije (mail adresu, određene demografske podatke, …) treba da ponudite VREDNOST koja je DEO vaše osnovne vrednosti u biznisu.

Magnet za potencijalne klijente ima jedan krajnji cilj: maksimiziranje broja ciljanih POTENCIJALNIH kupaca.

Kako je najbolje učiti na primerima – evo još nekoliko primera lead magneta:

  • Prodajete online kurs? Besplatna odn. otključana lekcija privući će zainteresovane korisnike koji će u zamenu za jednu ili dve lekcije vama ostaviti mail adresu. Kupci dobijaju lekciju, vi njihov email i potencijalnog kupca kursa.
  • Bavite se fitnesom? Kreiranje kalendara vežbi može biti od pomoći. Vaši korisnici ne moraju da razmišljaju o tome koje vežbe treba da rade svakog dana, jer ste im vi uštedeli vreme i uradili to umesto njih. Takođe, video sa par besplatnih vežbi može biti lead magnet.
  • Bavite se prodajom šampona na prirodnoj bazi? Zašto ne biste napravili kviz koji će pomoći korisnicima da odaberu pravi šampon u zavisnosti od tipa kose.
  • Kuponi sa popustima – zapravo su pogodni za bilo koju vrstu biznisa, jer svi vole dobre ponude. Ponudite vašim potencijalnim korisnicima određeni kupon sa popustom (10% – 20%) koji ćete im poslati na mail adresu.

Kreiranje lead magneta važno je za biznise, pogotovo one koji su na početku tržišne utakmice, jer dobar lead magnet ne samo da će omogućiti biznisu legalno sakupljanje informacija o ciljnoj grupi već će i doprineti povećanju svesti o brendu.

Definitivno postoji razlog zbog kog digitalni marketing svih većih i ozbiljnijih brendova, ali isto tako i onih manjih koji imaju dobro definisan marketing plan i plan prodaje, uključuju kreiranje LEAD magneta.

Ako budete imali pitanja ili nedoumica oko kreiranja lead magneta za svoj biznis, pišite nam i rado ćemo pomoći. 1f642