5 najboljih AI alata za copywriting
(po našem izboru)

Svedoci smo sve veće popularizacije i upotrebe AI alata u svrhu olakšavanja posla u oblasti marketinga. 

U ovom tekstu ćemo se upoznati sa nekim AI alatima koji olakšavaju pisanje kraćih ili dužih formi teksta. Slažemo se da AI alati za pisanje ne mogu zameniti ljudsko pisanje – jer je cilj copywritinga da izazove emocije, što generički tekstovi ne mogu … ali  mogu da nam uštede vreme i daju određene ideje i smernice.

  • Copy.ai 

Najbolje koristiti za: generisanje kratkih tekstova

Cena: freemium 

Copy.ai je sveobuhvatan AI alat za pisanje pomoću veštačke inteligencije sa preko 90 šablona sadržaja i podrškom za 25 jezika. Omogućava generisanje strukture i sadržaja na osnovu unetog opisa. Najbolje od svega, svi šabloni i nekoliko funkcija su besplatni. To čini ovaj AI alat za pisanje pogodnim za lične blogere i slobodne pisce sa ograničenim budžetom. Iako ovaj AI alat omogućava kreiranje dužeg sadržaja, nije najbolji izbor za pisanje blogova. Nedostaju mu SEO funkcije, alati za istraživanje i šabloni za blog postove.

Copy.ai ima najviše šablona u poređenju sa drugim AI alatima za pisanje. Ovaj AI alat poseduje besplatnu verziju koja ima ograničenje u vidu broja projekata koje je moguće kreirati, kao i broj reči po tekstu. Pretplatom na Pro verziju, korisnici mogu kreirati neograničene projekte i ukloniti ograničenje broja reči.

  • Rytr 

Najbolje koristiti za: kreiranje kratkih tekstova za web stranice

Cena: freemium

Rytr je bogat AI alat za generisanje sadržaja. Njegovi plaćeni planovi počinju od 9 dolara mesečno, ali takođe nudi i besplatnu verziju sa neograničenim mogućnostima kao i generisanje pisanog sadržaja na preko 30 jezika.  Iako je jednostavan i pristupačan, Rytr nije idealan AI alat za generisanje ideja jer izbacuje samo tri varijante sadržaja. Osim teksta, Rytr može generisati slike bez autorskih prava na osnovu opisa – odnosno zadatog teksta korisnika. Takođe ovaj AI alat ima ugrađeni istraživač fajlova i fascikli, što je odlična funkcija koja pomaže u organizaciji projekta.

  • Wordtune 

Najbolje koristiti za: kreiranje dužih tekstova za web stranice

Cena: ima besplatnu verziju koja je ograničena na 10 tekstova po danu

Wordtune Spices je nova serija AI alata za pisanje koja je predstavljena 2023. godine kako bi pomogla u unapređivanju pisanja. Sa Spices alatima, postoji mogućnost da se zatražiti od AI alata da proširi rečenicu, da pruži konkretne primere i da statističke podatke. Ovo pruža mnogo više kontrole nad sadržajem nego što što je to slučaj kod drugih AI alata koji jednostavno generišu sadržaj za vas. Dobro dizajnirano proširenje za pregledač i integracija sa Microsoft Word-om – čini ovaj AI alat idealnim rešenjem.

Wordtune je odličan AI alat za sve koji žele poboljšati svoje veštine pisanja i izbeći gramatičke greške.

  • Quillbot 

Najbolje koristiti za: kreiranje tekstova za web stranice

Cena: freemium

Quillbot je AI alat za pisanje koji nudi sličan set funkcija kao Wordtune. Quillbot ima mogućnost real-time provere gramatike, sugestija za poboljšanje teksta, proširenje za pregledač i dodatak za Microsoft Word. Takođe ovaj AI alat nudi proveru plagijata i generisanje citata. Sa ovim AI alatom, moguće je generisanje sadržaja na preko 30 jezika.

Sa ovim alatom studenti mogu da izmene, unaprede ili jednostavno preformulišu svoje pisane akademske radove. 

  • Writesonic 

Najbolje koristiti za: kreiranje tekstova za web stranice

Cena: 10.000 besplatnih reči pri registraciji. Nakon toga, svakog meseca se može koristiti 2.500 besplatnih reči

Ovaj AI alat pruža korisnički prijateljski interfejs koji je jednostavan za navigaciju, što ga čini pristupačnim za početnike. Podržava generisanje kako kratkih, tako i dugih sadržaja. Potreban je minimalan unos instrukcija. Ovaj AI alat omogućava generisanje sadržaja na preko 24 jezika. 

Za razliku od drugih AI alata za pisanje – šabloni i predlozi za kratku formu sadržaja nisu tako obimni kao kod drugih alata, dok organizacija tekstova u fascikle nije toliko intuitivna kao što je to slučaj kod Copy.ai.

Šta dalje?

Vreme je da primenite neke od ovih alata i vidite šta od navedenog “radi posao” za vas. 

Ukoliko imate nekih pitanja budite slobodni da nam pišete, a do sledećeg bloga pratite nas na našim društvenim mrežama gde možete pronaći još dosta zanimljivog sadržaja. ☺